Co dělat, když váš pes nechce jíst

Co dělat, když váš pes nechce jíst?

Správná výživa je důležitá pro dobré zdraví vašeho psa, takže pokud váš pes odmítá jíst, měli byste tomu chtít co nejdříve přijít na kloub. (Jinými slovy, rodičové domácích mazlíčků, jsme velmi rádi, že jste si toto téma vyhledali.)
Problém je někdy poznat, jakým informacím vlastně můžete věřit a skutečně vám poradí tak, abyste pro svého psa mohli udělat to nejlepší a situaci ještě nezhoršili.

Na internetu je spousta rad, ale co říkají skuteční veterinární odborníci na to, když pes najednou nejí?

 

blog fotky _1


Co mám udělat jako první, když můj pes nechce jíst?

Možná toužíte dostat do svého chlupatého miláčka nějaké živiny, ale nesnažte se ho krmit násilím. To by mohlo situaci ještě zhoršit.

Nejprve zkontrolujte, zda se neobjevují hlavní varovné signály. Projevují se u vašeho psa jiné příznaky, že by mohl být nějak nemocný? Jak je to dlouho, co přestal jíst? Pije stále vodu?

Pokud se objeví některý z následujících příznaků, vezměte svého psa k veterináři:

  • Zvracení
  • Průjem
  • Známky únavy nebo letargie
  • Malá nebo žádná chuť k jídlu po dobu delší než tři dny
  • Nepití vody po dobu jednoho dne

Váš pes nejí, ale pije vodu a jinak se chová normálně? Pak by příčina bojkotu misky s jídlem mohla být relativně malá a snadno odstranitelná. Ale pokud si stále nejste jisti, zavolejte veterináři a zkonzultujte nynější stav vašeho psa. 

 

Jaké jsou možné důvody, proč můj pes nechce jíst?

Existuje celá řada možných důvodů, proč pes nechce jíst, od lehkých až po závažné. A pokud je váš pes čerstvě adoptovaný, může se potýkat hned s několika nechutenstvími najednou.

Samozřejmě se odmítání potravy netýká jen nově zachráněných psů. Potenciální důvody, proč nově adoptovaný pes nechce jíst, se mohou ve skutečnosti týkat jakéhokoli psa. Zvažte níže uvedené možnosti.

1. Stres ze změny prostředí

Když je pes adoptován do nového domova, ať už se jedná o dospělého psa nebo nové štěně, může být jeho nejedení způsobeno stresem. To možná nezní tak překvapivě, protože po adopci se celý svět psa změní. Ale ve skutečnosti může být i jediná změna stresorem pro každého psa, ať už je čerstvě adoptovaný, nebo ne. Patří sem nový domov, případně v novém městě s jinými zvuky z ulice, nový domácí mazlíček, lidský člen rodiny nebo host v domě, nový rozvrh krmení nebo dokonce nový soused.

Pokud víte, jaký typ krmiva je pro vašeho psa nejchutnější, může vám to v těchto chvílích pomoci, i když to není to, co mu běžně podáváte. Pokud například obvykle podáváte suché krmivo, ale váš pes odmítá jíst, když odjíždíte na výlet, můžete člověku, co se o vašeho pejska stará, poradit, aby v době vaší nepřítomnosti podával výhradně konzervované krmivo a dopřával mu jeho oblíbené pamlsky

2. Nový lék nebo očkování

Někdy mohou ztrátu chuti k jídlu způsobit léky nebo vakcíny. Je známo, že zejména antibiotika a léky proti bolesti někdy způsobují žaludeční potíže a vakcíny mohou vyvolat imunitní reakci, která způsobí, že psi budou jeden nebo dva dny mimořádně ospalí. Navíc cesta za vakcínou může být stresující.

Po očkování nebo podání nového léku dávejte pozor a pokud se chuť k jídlu vašeho psa po několika dnech nevrátí, obraťte se na svého veterináře.

Můžete svému pejskovi zařadit doplňky stravy, které zmírňují stres - je nutno ale podávat předem. 

 

3. Rychlý přechod na nové krmivo 

Pokud váš nový pes nechce jíst to, co mu podáváte od prvního dne, může to být proto, že to nezná. Zkuste se zeptat v útulku nebo předchozího pečovatele, jaké krmivo používali, začněte s ním a postupně přejděte na nové krmivo.

I když máte psa dlouho, náhlou změnu krmiva může pes odmítnout nebo mu dokonce může způsobit žaludeční potíže. Udělejte krok zpět a pomalu to zkoušejte znovu.

Začněte tím, že smícháte trochu nového krmiva s krmivem, na které je váš pes zvyklý. Poté v průběhu několika dní upravujte poměry a každý den použijte o něco více nového krmiva a o něco méně starého.

Pokud pes přechází z mokrého krmiva na suché, může mu pomoci přidat k suchému krmivu trochu teplé vody. 

 

 

4. Zkažené krmivo 

Je možné, že se krmivo vašeho psa náhodou zkazilo? Pokud ano, mohlo by to být pro vašeho psa velmi nebezpečné, takže je vlastně velmi dobře, že ho nechce jíst.

Zkontrolujte datum spotřeby, zkontrolujte, zda na krmivu nejsou viditelné plísně nebo nezapáchá a ujistěte se, že bylo krmivo správně skladováno. Rozhodně se nesnažte zakrýt chuť krmiva nebo psa do jeho konzumace nutit!

V případě jakýchkoli pochybností krmivo raději vyhoďte. Bezpečí je základ. 


5. Dostatečně nasycen 

Možná někdo v domě pod stolem propašoval zbytky jídla nebo se váš pes dostal k jídlu lidí proti vaší vůli?

Je také velmi možné, že svého psa příliš rozmazlujete tím, že mu dáváte nadbytek pamlsků. Pokud svého psa trénujete, snažte se mu dávat pamlsky po malých kouscích, aby se nenasytil tak, že vám pak bude odmítat jíst granule.

6. Vybíravý jedlík

Bohužel se může stát, že svého psa nechtěně vycvičíte k vybíravosti. Pokud svému psovi obvykle nabízíte více druhů jídla, může se naučit vybírat to nejchutnější.

Čím více se snažíte psa k jídlu přimět nabízením zbytků ze stolu, omáčky, pamlsků atd. tím více vás vlastně trénuje. Samozřejmě, že vše je založeno na dobrých úmyslech, ale dávat psům to, co chtějí, místo toho, co potřebují, může vést k obezitě a dalším zdravotním problémům. Jak si poradit s vybíravým psem se dočtete v tomto článku: Jak na vybíravého psa


7. Nemoc nebo jiné fyzické potíže

Pokud ztráta chuti k jídlu trvá déle než tři dny, navštivte svého veterináře.

Možné zdravotní příčiny sahají od problémů se zuby až po metabolická onemocnění, onemocnění srdce, rakovinu, endokrinní onemocnění, infekci, obstrukci trávicího traktu a parazity. Váš veterinární lékař vám nejlépe pomůže identifikovat problém a doporučí řešení.

Jak přimět psa k jídlu?

Pokud váš veterinář zjistil, že váš pes nemá chuť k jídlu ze zdravotních důvodů, může vám poradit, jak léčit základní problém, a také vám pomůže zajistit, aby váš pes dostával dostatečnou výživu.

Můžete také zvážit níže uvedené tipy - pro jistotu se však nejprve poraďte se svým veterinářem. Některé zdravotní potíže vyžadují omezení stravy a mohly by je zhoršit i potraviny, které jsou pro zdravé psy v pořádku.

1. Harmonogram krmení

Pokud byl váš pes "vycvičen" k vybíravosti, budete ho muset naučit, že vyčkávání už nepovede k dalším možnostem.

Když je čas jíst, dejte jídlo na 30 minut na zem. Pak ho seberte, ať už bylo snědeno, nebo ne, a nenabízejte alternativu. Totéž dělejte každý den ve stejnou dobu u jídla. 

2. Vyhrazený prostor pro jídlo bez rozptylování pozornosti

Někdy se stává, že zachráněný pes nejí hned, protože se bojí, že by se k němu mohl během jídla připlížit predátor a zaútočit na něj. Psi jsou sice lovci, ale instinktivně vědí, že mohou být také loveni. Někteří psi proto potřebují další ujištění.

Zkuste svému psovi poskytnout vyhrazený "bezpečný prostor", kde nebude rušen a bude se cítit bezpečně. 

3. Procházky před jídlem

Malá fyzická aktivita může být skvělým způsobem, jak si zlepšit chuť k jídlu. Navíc může uspokojit touhu po kvalitně stráveném čase s vámi, takže váš pes nebude během jídla vyhledávat vaši pozornost.

4. Kvalitní krmivo bez chemických přísad a dochucovadel

Receptura krmiva by měla být kompletní a vyvážená, což znamená, že by měla obsahovat všechny živiny, které váš pes potřebuje, ve správném poměru. A hlavně musí být chutné! Investujte do kvalitního krmiva bez přidaných chemických přísad a dochucovadel. 

Lze konstatovat, že kvalitní potrava u psa způsobuje rychlejší pocit sytosti a vyžaduje menší množství konzumované dávky než u chemicky zpracovaného krmiva. 

 

Objev krmivo i pro ty největší mlsouny