20 tipů, které pomůžou člověku lépe komunikovat se svými psy

Mít psa má nespočet výhod. Chlupatí tvorové nabízejí bezpodmínečnou lásku, věrnost, citovou podporu a neomezené množství mazlení, zejména když se cítíte na dně. Na celém světě žije více než 450 milionů domácích psů, což jen dokazuje jejich oblibu v domácnostech.

Zároveň to ale také od dvounohých rodičů vyžaduje hodně trpělivosti, času a spoustu pochopení. Psi nekomunikují verbálně a obě strany se snadno mohou navzájem špatně interpretovat, což může vést ke zranění citů.

Naštěstí pro vás existují různé způsoby, jak tomu zabránit. Zde je 20 tipů, které mohou vzájemnou komunikaci a porozumění značně usnadnit.

blog fotky _2


1. Podávání pamlsků ve špatný čas

Podávání pamlsků zvířatům není tak snadné, jak si většina lidí myslí. Odborníci tvrdí, že pamlsky by měl pes dostat, když je klidný a je hlavně pouze tehdy, když sedí nebo leží a trpělivě čeká.

2. Opuštění psa 

Když zůstanou doma sami, cítí se naši chlupatí přátelé opuštění, protože práci ani škole nerozumí. Zůstat o samotě pro ně znamená být opuštěni, i když jen na několik hodin. Lidé musí pochopit, že psi nemají smysl pro čas a netuší, kdy se jejich lidé vrátí.

3. Tiché vrčení

Většina lidí si myslí, že psi při vrčení hned kousnou, nebo že ukazují své ostré zuby pokaždé, když se jim něco nelíbí. Tiché vrčení jistě zná každý majitel domácího mazlíčka. Tento zvuk je varováním, abyste se stáhli, a je signálem, že se pes nerad dělí například o jídlo, hračky nebo lidi. Když vidíte, že pes takto vrčí, je nejlepší pomalu ustoupit.

4. Význam vytí

Psi vyjí, aby ohlásili svou přítomnost, získali pozornost nebo navázali kontakt s ostatními psy. Ne, vytí nemá vždycky něco společného s hrůzou, bytostmi, které nejsou z tohoto světa a předtuchou něčeho zlého nebo špatného. To je vyhrazeno pro fikci.

5. Spaní na břiše

Většina psů spí na břiše, když jim je horko, a chtějí si teplotu upravit ležením na studeném povrchu.

6. Správné množství pohybu

Stejně jako my lidé, i psi potřebují pohyb a doporučená denní doba pohybu pro psa je 30 minut až 2 hodiny. Někteří psi mohou potřebovat více pohybu než jiní. Pravdou však je, že nikdo není rád zavřený mezi čtyřmi stěnami domova - ani psi.

7. Jasně daná pravidla

Pravidla jsou tu z nějakého důvodu. Nikdo je nemá ohýbat a nikdo je nemá porušovat, a to samé platí i pro psy. Pokud nechcete své psy zmást, musíte být v dodržování pravidel pevní.

8. Štěkání

Štěkot, který začíná potichu a pomalu se zvedá, znamená, že se s vámi chce bavit a hrát si. Čím vyšší je výška štěkotu, tím více se těší, že si s vámi bude hrát. Vašeho psa nic neohrožuje, takže si nedělejte starosti.

9. Štěněcí oči 

Je důležité pochopit, co štěněcí oči znamenají, abyste se nenechali zmást a abyste naopak ani vy nemátli své psy. Když vám váš pes ukáže štěněcí oči, je to jeho způsob, kterým vám říct, jak moc vás miluje a jak moc vám důvěřuje.

10. Honění za ocasem

Psi mají nespočet hravých kousků a jedním z nich je běhání v těsných kruzích a honění se za ocasem. Je to legrační, ale co to znamená? Mladší psi se honí za vlastním ocasem, protože nevědí, že ocas patří jim, to je roztomilé. Pokud to však dělá starší pes, není to k smíchu. Znamená to, že pes je znuděný a unavený z toho, že je delší dobu ponechán sám. Ujistěte se, že váš pes má možnost vybít všechnu svou nahromaděnou energii, například cvičením nebo procházkou v lese.

11. Štípání do ruky zubama

Psi vás mohou lehce kousnout do ruky, když mají hravou náladu a většina rodičů domácích mazlíčků toto chování ani nepovažuje za problém. U psů to však může vést ke zmatení, protože nepoznají rozdíl mezi okusováním a kousáním. To může pak vypadat tak, že se vašeho psa bude snažit pohladit dítě a pes ho nechtěně kousne. A tomu se jistě chcete vyhnout.

12. Správný způsob řešení stresových situací

Stres ovlivňuje nejen lidi, ale i domácí zvířata. Hlavními ukazateli stresu u psů je kňučení nebo štěkání, chůze nebo třes, dýchání, línání a změny držení těla. Nejčastějšími stresory jsou ohňostroje a hlasitý hluk, protože psy mají mnohem citlivější sluch než my lidé. Je nezbytné, aby rodiče zvířat věděli, jak zacházet se psy, kteří jsou ve stresu, a jedním ze způsobů je: nikdy nešeptat pozitivní fráze. Protože to je ve výsledku vede k tomu, že se jedná o skutečné nebezpečí a je vlastně dobré se bát. To by mohlo takové chování dokonce podporovat.

13. Nechávat věci být

Na rozdíl od lidí, psi necítí zášť, a proto byste tak měli přistupovat i ke svému psovi. Držení zášti vašeho psa zmate, zejména pokud trvá už delší čas, protože nepochopí, co vás rozčiluje.

14. Smysl zdvižených uší 

Kdykoli je váš pes zvědavý, všimnete si, že se mu zvedají uši. Pokud něco upoutá jeho pozornost a vzbudí jeho zvědavost, nejčastěji uvidíte, jak naklání uši směrem k danému objektu.

15. Výběr správného jména

Výběr jména pro psa je tak trochu umění i věda. Nelze vybírat náhodná jména a některým jménům je dokonce dobré se vyhnout, pokud nechcete, aby se váš pes v budoucnu pletl. Vyhněte se jménům, která zní podobně jako "ne" nebo "sedni".

16. Jednání s jinými psy

Ne všichni psi jsou stejní. Každého ovlivňují a formují jiné faktory, včetně výcviku a prostředí. To, co funguje na vašeho psa, nemusí fungovat na jiné psy, proto buďte opatrní, pokud jde o jednání s jinými psy, než je ten váš.

17. Dárky z lásky

Jedním z mnoha způsobů, jak psi projevují svou lásku, je nošení dárků - nečekejte však žádné luxusní a drahé dárky. Psi vás většinou obdarují něčím, co sami našli a přišlo jim zajímavé - od kamínků přes větvičky až po malá mrtvá zvířata. 

18. Mžourání očima

Lidé mžourají, když jim do očí svítí slunce nebo když mají něco v očích. U psů to však neplatí. Když se na vás váš pes dívá a mžourá, považujte se za šťastlivce, protože jste právě získali pohled plný lásky.

19. Objímání psa

Někteří psi se mohou cítit jako v pasti, a to je děsivé. Než svého psa obejmete, ujistěte se, že chápete, jak se cítí. Většina psů objetí prostě přijímá nebo toleruje, ale protože se psy mezi sebou normálně neobjímají, nepovažují toto chování za láskyplné nebo pozitivní.

20. Ukazování prstem 

Majitelé psů by si měli dávat pozor na ukazování prostem. Nepoužívejte ho ve více kontextech, jinak bude váš pes zmatený. Pokud ukazujete, abyste zdůraznili "ne" nebo mu něco zakázali, nepoužívejte stejné gesto, abyste ho upozornili na něco pozitivního.


 

Lahodné pamlsky, které učiní vašeho pejska šťastného a zdravého