Psí výchova - 5 pravidel venčení psa

Pokud jste jako většina majitelů domácích mazlíčků, snažíte se svému psovi pomoci osvojit si dobré chování. I takové maličkosti, jako je úklid po svém mazlíčkovi a věnování pozornosti jemu a jeho chování, jsou velmi důležité.

Vy a váš pes společně tvoříte tým, proto byste si na obou koncích vodítka měli uvědomovat, jakým způsobem komunikujete s okolním světem. Ne nadarmo se říká jaký pán, takový pes, a proto být slušným majitelem domácího mazlíčka je první krok k tomu mít slušného pejska.

Dodržujte těchto pět pravidel pro venčení, abyste si se svým psím společníkem venku užívali skvělé chvíle bez starostí.

 

Kdo ví? Možná si oba najdete po cestě nové přátele!

 


blog fotky

 

1. Vždy po svém psovi ukliďte
Nebuďte "tím člověkem", který po svém psovi nechává hromádku. Uklízet po svém mazlíčkovi není jen správná etiketa - je to zákon. Výkaly po domácích mazlíčcích nejsou hnojivo a můžou přenášet nemoci. Dbejte na to, abyste měli vždy po ruce sáček na výkaly, nebo zkuste najít někoho v okolí, kdo taky venčí a určitě vám jeden "propůjčí".


2. Zabraňte skákání na kolemjdoucí a ostatní psy
Všichni jsme již někdy viděli pejska, který přibíhá ke psům i lidem, připraven se s nimi podělit o svou lásku. A ikdyž vám skákání vašeho psa možná nepřipadá jako velký problém, kolemjdoucí to nemusí ocenit. Jejich pes nemusí být zrovna přátelský, nebo může začít bránit svého páníčka a tím může vzniknout "rvačka".

Když svého psa naučíte neskákat na ostatní, ukážete, jak dobrým majitelem psa jste a jak dobře vychovaného pejska máte. 

3. Nebuďte při venčení na telefonu
Když jste spolu venku, váš pes tráví většinu času vykonáváním potřeby a značkování území, takže se může zdát, že je to vhodná doba na zapnutí telefonu. Ale soustředění se na telefon znamená, že se nemůžete soustředit na svého čtyřnohého přítele.

Ať už jste v psím parku nebo na procházce, vaší prioritou je zajistit bezpečnost vašeho psa i ostatních. Telefon rozptyluje vaši pozornost a snižuje vaši schopnost rychle jednat, pokud se něco pokazí. Čas strávený venku se psem je navíc ideální dobou pro navázání vzájemného vztahu, takže raději zavěste a plně se věnujte svému pejskovi. Můžete zdokonalovat povely a odměňovat ho pamlsky.

4. Kontrolujte chování vašeho psa při styku s ostatními psy
Psí parky mohou být skvělým místem pro vybití energie s podobně naladěnými přáteli. Pro některé psy to však může být velmi stresující, zejména pokud nejsou na takové prostředí zvyklí nebo pokud v parku není správná parta dobře socializovaných psů.

Pokud váš pes nechce komunikovat se psími kamarády nebo se zdá být nervózní, bojácný či reaktivní v blízkosti ostatních psů, sledujte jemné i zjevné náznaky. Jakmile uvidíte, že se pejsek cítí nekomfortně, běžte s ním mimo rušnou část plnou psů. To ale neznamená, že ho musíte držet od ostatních psů do konce života. Chce to trénink a trpělivost.

5. Noste u sebe vždy vodítko
Svět je obrovský a váš pes ho chce celý vnímat. Nejbezpečnější způsob, jak to udělat, je na vodítku. Pokud se nenacházíte ve vyhrazené zóně bez vodítka a váš pes ještě 100 % neposlechne na povel "ke mně", mějte ho vždy na vodítku.

Ne každý pes ocení, když si za ním přiběhne hrát jiný pes. Může se zotavovat z nemoci, být nervózní z nečekaného setkání nebo vyloženě agresivní.

 

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel psí etikety dáváte najevo, že jste dobrým a starostlivým majitelem psa - od nasazení vodítka až po odložení telefonu. A to skutečně jste.

 

Objev kvalitní vodítka a obojky