Dokrmování štěňat sondou

Pro dokrmování štěňat budeme potřebovat 

Mléko
- doporučujeme Yolomléko, které si můžete vyrobit podle osvědčeného receptu níže

Sondu

Teploměr

Fixu

Injekci – 10-60 ml podle velikosti štěněte

Váhu pro štěňata

 

Návrh bez názvu (8)

 

  1. Vytvořte si teplé prostředí, ve kterém máte vše potřebné po ruce. Buďte pozorní a nepospíchejte.

  2. Změřte teplotu štěněte a nekrmte ho, pokud nemá teplotu v rozmezí 35.5-37 stupňů. Studenější štěně není schopno strávit potravu a naopak jeho stav ještě zhoršíte. Pokud má štěně teplotu nižší než 35,5 stupňů, pomalu ho zahřejte
  1. Položte štěně na podložku a držte ho natažené. Natáhněte sondu podle čumáku až k poslednímu žebru štěněte. Tuto délku berte podle největšího štěněte z vrhu, pokud nechcete měření dělat u každého štěněte zvlášť. Označte konec, který jste změřili – u čumáčku. Díky tomu budete vědět, že máte správnou délku přesně do žaludku štěňátka. 

  2. Poté naplňte injekci dávkou mléka, které má stejnou teplotu jako štěně, cca 37 stupňů. Dávka mléka je zhruba 1 ml na 30 gramů váhy štěňátka. Přesnější tabulku přikládáme dolů do odkazu včetně frekvence krmení. Do injekce si dejte trochu víc, než je dávka pro štěně, protože část ještě vymáčkneme, než sondu vložíme do štěňátka. 

  3. Mačkejte stříkačku do doby, než je i sonda samotná plná mléka. Položte si sondu a připravte štěně. 

  4. Jemně, ale pevně ho položte na neklouzavou podložku a začněte vpravovat sondu do štěňátka na levé straně prostředku jazyka. Pomalu, ale pevně postupujte až do té doby, než dosáhnete bodu, který jste si označili na sondě. Držte štěňátku hlavu dolů. Existuje pár tipů jak se ujistit, že jste dosáhli toho správného místa. Za prvé – držte hrudník štěňátka dolů, pokud bude zvedat hrudník a hlavu nahoru, je pravděpodobnější, že se otevřou dýchací cesty a můžete se trefit tam. Nikdy za celou dobu se nám osobně toto nestalo, ale raději uděláme vše pro to, abychom tomu předešli. Když narazíte na překážku, sondu vyjměte a začněte znovu. 

  5. Levou rukou (pokud jste praváci) držte prsty sondu na správném místě, ať předejdete jejímu pohybu. 

  6. Poslední kontrola před samotným krmením je zmáčknutí ocásku nebo pacičky štěněte, aby lehce zakňouralo.Ddíky tomu víte, že jste v žaludku a ne v dýchacích cestách. Pokud by byla sonda na špatném místě, štěně není schopno vydat žádný zvuk. Takže pokud vám štěně při krmení sondou kňourá, je to jedině dobře. Pokud jste si jisti, tento krok přeskočte. 

  7. Svojí pravou rukou začněte mačkat injekci (ne moc rychle), až se dostanete na množství, které jste vypočítali pro svoje štěňátko. 

  8. Když jste zvládli nakrmit štěně celou dávkou mléka, které jste si vypočítali, tak ohněte sondu (abyste předešli vdechnutí mléka při vyndavání sondy) a pomalu a pevně ji vytáhněte. 

  9. Opakujte u každého štěněte. Poté sondu omyjte horkou vodu a nechte uschnout na vzduchu do dalšího krmení.

  10. Pokud je štěně sirotek, nezapomeňte po každém krmení stimulovat bříško a konečník vatou či jemnou látkou namočenou v teplé vodě, aby se vyčůralo a vykakalo. 

 

NEBOJTE SE. ZTRATÍTE VÍCE ŠTĚŇAT KVŮLI PODVÝŽIVĚ, NEŽ KVŮLI KRMENÍ SONDOU. 

 

 

Recept na YOLOMLÉKO: 

INGREDIENCE: 250 g - kvalitní bílý jogurt tučný
2 ks - vaječné žloutky
1 čajová lžička - kukuřičný sirup
100 ml - vývar z jater
1 polévková lžíce - majonéza
pár kapek - vitaminy (bez železa)
300 ml - neslazené kondenzované mléko
5 g - BIO kozí kolostrum

POSTUP: Játra si nakrájíme na malé kousky a vaříme cca 15-20 min. Vývar následně přecedíme. Veškeré suroviny smícháme v mixéru a mixujeme. Mléko přelijeme do lahve a v lednici můžeme uchovávat až jeden týden.