Potřebuje můj pes krmivo pro starší psy?

Potřebuje můj pes krmivo pro starší psy?

Výživa je velmi účinným nástrojem ve všech fázích života psa. Lze ji využít jak k udržení zdraví, tak prevenci onemocnění, a dokonce především k léčbě některých chorobných stavů. Přesto to, že váš pes stárne, nemusí nutně znamenat, že potřebuje změnu stravy.

Existuje mnoho krmiv, která jsou označena pro dospělé, stárnoucí a starší psy. Existují dokonce diety označené pro všechna životní stádia. Může být těžké zjistit, co je pro vašeho psa nejlepší a zda byste měli přejít na krmivo pro psí seniory.

Potřebují starší psi krmivo pro starší psy?

Rozhodnutí o tom, čím krmit psa a zda přejít na krmivo pro starší psy, by mělo vycházet z mnoha faktorů - váš veterinární lékař vám může pomoci doporučit krmivo na základě zdravotního stavu vašeho psa, rizika onemocnění a životního stylu. 

Cíle krmení psích seniorů jsou dva:

Prevence nebo zvládnutí onemocnění

Prodloužení délky života 

Pokud bylo vašemu psovi diagnostikováno onemocnění, o kterém je známo, že je ovlivněno výživou, je možná čas na změnu. To je jeden z hlavních faktorů, které je třeba vzít v úvahu při rozhodování, zda váš pes potřebuje krmivo pro seniory.


Čím se liší krmivo pro starší psy?

V čem se tedy liší krmivo pro psí seniory od krmiva pro dospělé psy nebo pro psy ve všech životních fázích? Krmiva označená pro starší psy se mohou lišit složením a obsahem živin, ale ne vždy.

Rozdíl je v tom, zda obsahují také určité živiny a další složky, které mohou pomoci ovlivnit nebo zvládnout některá onemocnění.

Je důležité číst etikety psích krmiv, a pokud uvažujete o změně, poraďte se se svým veterinářem, abyste zjistili, jaké jsou případné specifické potřeby vašeho psa. Nebo napište nám! Rádi Vám s výběrem pomůžeme. 


Jaké stavy pomáhá zvládat krmivo pro starší psy?

Je známo, že stárnoucí psi trpí několika chorobami. Mnohé z nich lze částečně nebo zcela ovlivnit či zvládnout výživou.
Patří mezi ně např:

- onemocnění zubů

- obezita

- kognitivní dysfunkce (demence)

- onemocnění ledvin

- artritida

- kožní onemocnění

V některých případech mohou změny ve výživě ovlivnit výsledek nebo zpomalit průběh onemocnění, zatímco v jiných mohou pouze pomoci zmírnit příznaky spojené s daným onemocněním.

Psi s onemocněním zubů mohou mít prospěch ze suchých krmiv pro starší psy se specifickým tvarem, velikostí a strukturou granulí, které snižují tvorbu zubního plaku. Ta mohou obsahovat přidané složky, o nichž je známo, že specificky působí proti zubnímu onemocnění.

Případně, pokud váš starší pes přišel o zuby nebo mu jich zbylo málo, může vám veterinář doporučit zvolit konzervovanou variantu krmiva pro snadnější a pohodlnější konzumaci.

Psi trpící artritidou mohou mít prospěch z krmiv pro seniory s přidanými složkami, o kterých je známo, že prospívají kloubům, jako je například glukosamin hydrochlorid, chondroitin sulfát a omega-3 mastné kyseliny. Pokud není doporučena léčebná dieta, mohou být vašemu psímu seniorovi doporučeny doplňky stravy obsahující tyto složky.

Pokud má váš pes onemocnění ledvin, může vám veterinář doporučit kvalitní krmivo pro seniory s nízkým obsahem (ale kvalitních) bílkovin. V mnoha případech může být doporučena léčebná dieta.

Kdy má pes přejít na krmivo pro starší psy?

Klasifikace životních fází psů vám pomůže zjistit, kdy je váš pes považován za seniora. V závislosti na plemeni a velikosti se většina psů považuje za "dospělé" ve věku 6 až 8 let. Ve většině případů se pes starší 8 let přesune do kategorie seniorů.

 

blog fotky  (1)

Ačkoli tyto věkové klasifikace mohou být užitečné při výběru potravin, je důležité si uvědomit, že zvířata jsou individuální. To, že dosáhnou určitého věku, neznamená, že jsou nutně stará ve fyziologickém měřítku.

Proces stárnutí se u každého psa liší a stejně jako u lidí může vypadat, cítit se a působit na každého jinak. Pokud je váš psí senior zdravý a udržuje si dobrou váhu, nemusí být nové krmivo potřeba.

Jak vybrat nejlepší krmivo pro starší psy

Před přechodem na krmivo pro psí seniory se poraďte se svým veterinárním lékařem, abyste se ujistili, že je váš pes připraven a že nemá žádné konkrétní návrhy.

Zde je několik tipů, jak vašemu psovi přechod usnadnit:

1. Používejte seniorskou verzi jejich současného krmiva
Pokud je váš psí společník připraven na seniorské krmivo, můžete začít tím, že vyzkoušíte seniorskou verzi toho, co již jí (stejná značka, odrůda a struktura). Mnoho značek nabízí seniorskou verzi většiny krmiv pro dospělé psy. To může pomoci vyhnout se zažívacím potížím spojeným se změnou stravy.

2. Hledejte krmivo pro starší psy, které je podobné jejich současnému krmivu

Pokud značka nenabízí seniorskou verzi, hledejte krmivo pro starší psy s podobným profilem složek a živin. Pokud váš pes například vždy jedl granule s kuřecím masem a rýží, hledejte suché krmivo pro seniory s podobnými složkami.

Pokud vám veterinář doporučil jiné složení, značku nebo druh, podívejte se blíže na složení a vyberte si na základě jedinečných potřeb vašeho psa.

3. Zvažte možnost vyzkoušet krmivo specializované na velikost nebo plemeno vašeho psa
V závislosti na značce obvykle existují varianty krmiva pro starší psy malých a velkých plemen.

Pokud máte malého psa, je dobré se poohlédnout po krmivu pro seniory malých plemen (a totéž platí pro velká plemena). Tato krmiva jsou obvykle sestavena s ohledem na potřeby specifické pro danou velikost (nebo v některých případech pro dané plemeno). To může zahrnovat určitý tvar, velikost a strukturu granulí nebo přidané složky pro nemoci, které častěji postihují psy různých velikostí nebo plemen.