Jak odstranit klíště u psa?

Jak předcházet klíšťatům u psů a jak se jich zbavit?

Blechy a klíšťata jsou zrádní paraziti, kteří se rádi ukrývají v srsti psa a kůži napadají s cílem sát krev. I když jsou obvykle aktivní v teplejších měsících, mohou přežít i při nízkých teplotách a přenášet nejrůznější nemoci jak na psy tak i na lidi. Problémy vznikají zejména u psů, kteří tráví čas venku, ale blechy a klíšťata mohou přeskočit na jakéhokoli hostitele. Proto je důležité se naučit jak je správně odstraňovat a jak jim předcházet.
Tito parazité mohou žít ve vašem domě a hledat si další hostitele, takže prevence je klíčová pro udržení zdraví vašeho domácího mazlíčka i vašeho vlastního zdraví. 

K prevenci můžete využít širokého výběru antiparazitních přípravků, a to i ve 100% přírodní podobě. Kontrola je důležitá v průběhu celého roku, ale v teplých měsících buďte ještě obezřetnější. Včasné odstranění klíštěte může hrát zásadní roli v případě přítomnosti nakaženého parazita.

 

Jak se zbavit klíšťat u psů?

Chcete-li ochránit svého psa před klíšťaty, musíte vědět, kde je hledat. Často se skrývají v teplých a vlhkých oblastech na těle, jako jsou uši, slabiny, obličejové záhyby a prostor mezi prsty.
Proto je důležité psa pravidelně prohmatávat a kontrolovat ho alespoň několikrát týdně. Čím dříve klíště najdete a odstraníte, tím menší je pravděpodobnost, že se váš pes nakazí nemocí. Použití kartáčů a hřebenů může být užitečné, ale nejlepším způsobem, jak najít klíště, je pečlivá prohlídka rukama. Po prohlídce si vždy umyjte ruce. 

blog fotky  (2)_1


Jak odstranit klíště?

  1. Pejska uklidněte, zabavte, odveďte jeho pozornost. Pokud máte někoho k ruce, určitě využijte jeho pomoci, abyste se mohli v klidu soustředit na odstranění klíštěte.
  2. Vemte si do ruky speciální pinzetu nebo háček. Přiložte ji co nejblíže kůži a vytahujte. Pinzetou tahejte jemně směrem k sobě, háčkem opatrně šroubovitě otáčejte, klíště v žádném případě příliš nemačkejte.
  3. Místo vydezinfikujte - např. pomocí Betadine nebo Alfadin, které pejska nepálí.
  4. Klíště bezpečně zlikvidujte - vhoďte do záchodu a spláchněte, zapalte či vhoďte do sklenice s lékárenským lihem.

Pravidelně místo kontrolujte a v případě jakýchkoliv pochybností raději navštivte vašeho veterináře.

 

Jaké další prostředky můžete použít jako prevenci proti boji s klíšťaty?

- antiparazitní šampon 
- obojek proti klíšťatům
- antiparazitní sprej
- pipety 

Prevence proti klíšťatům je mnohem bezpečnější a jednodušší než léčba případných problémů po nakažení psa. Na trhu je mnoho možností, které fungují jako prevence napadení klíšťaty, ačkoli žádná z nich není stoprocentně účinná, což znamená, že rutinní kontroly těla a úklid domácnosti jsou stále důležité. Preventivní tablety, šampony a obojky byste měli prodiskutovat se svým veterinárním lékařem, abyste určili nejlepší možnosti na základě životního stylu vašeho zvířete.