Péče o psa z útulku - od prvních dnů až po trvalý domov

Adoptovat psa z útulku je velká a zároveň krásná záležitost. Na začátku je však třeba připravit se na to, jak správně pečovat o psa, aby byl šťastný a zdravý. 

V článku se dozvíte, jak postupovat od prvních dnů až po trvalý domov.


Získejte odborné rady od pracovníků z útulku a poraďte se s nimi ohledně péče o pejsky.

Je důležité zohlednit specifické potřeby jednotlivých plemen, včetně prostředí, ve kterém budou žít (byt nebo dům se zahradou)
a množství aktivity, kterou potřebují. Je také důležité pozorovat, jak se pejsek chová v přítomnosti dětí nebo dalších zvířecích společníků.

Mnoho psů má potíže s hygienou, a proto byste měli být trpěliví a dávat zvířeti čas, aby si zvyklo na nové prostředí a rutinu. Duležité je také nevnucovat psům místo, kde mají spát nebo odpočívat, neboť si sami vybírají, kde se cítí nejkomfortněji.

Klíčové je budovat důvěru mezi vámi a vaším novým čtyřnohým přítelem. Organizování společných aktivit, jako jsou hry venku či doma a psí sporty, mohou pomoci urychlit vytvoření týmu. Mějte na paměti, že každý pes má jiný temperament, různou dynamiku a rychlost učení, a potřebuje čas na přizpůsobení se novému prostředí. Odměňujte ho pamlsky za každý úkon, který udělá.

Problémové chování u psů obvykle vzniká proto, že zvíře nezná správné chování v dané situaci. Řešením je učit ho správné chování místo používání trestů a korekcí, které by mohly poškodit důvěru mezi vámi a vaším novým přítelem.

Návrh bez názvu (5)

Jakmile se pes trochu aklimatizuje, přichází na řadu péče o psa. V první řadě je třeba zajistit psu vhodné krmivo, které bude odpovídat jeho potřebám. Kvalitní krmivo by mělo obsahovat všechny nutriční látky, které pes potřebuje pro správný vývoj, růst a zdraví. 

Kromě kvalitního krmiva byste měli pejska také odměňovat kvalitními pamlsky. Vybírejte pamlsky bez přídavku umělých látek
a konzervantů, které by mohly způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako je průjem nebo zvracení.

 

Důležité je nespěchat a dát pejskovi prostor a hlavně LÁSKU a dobré JÍDLO