Neuvěřitelný psí čich

Letem psím světem

Neuvěřitelný psí čich!

Kromě toho že psí čenich je jedna z nejroztomilejších věcí na našich čtyřnožcích, ukrývá se v něm hlavně neuvěřitelně citlivý čich! Psi čenich používají také k ochlazení a dokážou jím dokonce vdechovat a vydechovat současně!

Člověk je vybaven 10-20 miliony čichových buněk. To stačí tak na to abychom ucítili že se pálí vánočka. Některá psí plemena jsou vybavena i více než 300 miliony čichových buněk! Není tedy divu že svým čichem dokáží zjistit i cukrovku či dokonce rakovinu. Krátkolebá plemena a březí feny mají čich o něco méně citlivý, stále však o mnoho řádů lepší než lidé.

Každý psí čenich je jedinečný, podobně jako lidské otisky prstů. 

Plemeno jako je např. Bloodhound má vůbec jeden z nejlepších čichů mezi psy, proto je využíváno k lovu jako skvělý stopař. Pes a jeho čichová schopnost se využívá nejen k lovu, odhalení drog, zbraní a v podstatě čehokoliv, především však ke hledání osob v ohrožení. Mnoha lidem při nejrůznějších neštěstích a katastrofách zachránila život nejen psí vytrvalost, ale především neuvěřitelný psí čich! 

Dá se bez nadsázky říci že čich je psí superschopnost. Myslete tedy na to že v každé fence či psovi dřímá Superman nebo Wonder Woman!