Obezita u psů

Obezita u domácích mazlíčků se stává stále častějším problémem. Domácí zvířata, která mají problémy s váhou, jsou více ohrožena zdravotními problémy jako je cukrovka, artritida, kardiovaskulární a respirační problémy a některé druhy rakoviny. Obezita může také zkrátit očekávanou délku života vašeho domácího mazlíčka.  

V závislosti na nadváze vašeho psa můžete mít potíže s nahmatáním žeber, páteře a kyčelních kostí, nebo je nemusíte nahmatat vůbec. Pokud má váš pes podváhu, žebra mohou být nápadná nebo budou velmi snadno viditelná.

Pravidelně svého pejska važte, pokud si myslíte, že by mohl mít vyšší váhu, než by mělo být obvyklé. Na internetu najdete informace o ideální váze každého plemene

Proč mají někteří psi nadváhu?

Překrmování

Jedním z hlavních důvodů, proč psi nabírají kilogramy, je strava. Častým problémem je překrmování, přičemž mnoho majitelů si neuvědomuje, že své psy krmí příliš. 

Pamlsky 

Je velmi snadné svému psovi podlehnout a krmit ho pamlsky navíc - psi dokážou být velmi vytrvalí, zejména pokud jde o jídlo a pamlsky! Pokud dáváte nějaké dobroty, je třeba dbát na to, aby jimi pejsek nebyl překrmován.

Cvičení

Je důležité,aby měl váš pes dostatek pohybu během dne. Váš pes by měl chodit na procházku alespoň jednou denně, ideálně však dvakrát denně, přičemž by se měl volně proběhnout bez vodítka (pokud je to bezpečné). Starší psi potřebují méně pohybu. Pokud je váš pes příliš krmen a má málo pohybu, přibírá na váze. 

Další faktory

Existuje řada dalších faktorů, které mohou přispívat k přibývání na váze. Patří mezi ně např:

  • kastrace
  • léky, jako jsou steroidy
  • onemocnění, jako je hypotyreóza, která může ovlivnit metabolismus psa.
  • věk - starší psi mohou být méně aktivní a potřebují méně kalorií.

Některá plemena jsou náchylnější k přibírání na váze, například labradorští retrívři a kavalír king Charles španěl, zatímco jiná plemena, například chrti, přibírají méně. Také feny mají větší pravděpodobnost nadváhy než psi. 

Psi s nadváhou se obecně dožívají kratšího věku a mohou být náchylní k rozvoji zdravotních potíží, jako jsou srdeční a dýchací choroby, cukrovka, artritida, poruchy močových cest a některé druhy rakoviny. Mohou mít také potíže s dýcháním a nadváha může zhoršit stávající onemocnění dýchacích cest.  

Nesnášejí také horko, vyhledávají stinná místa k ležení a nadměrně se zadýchávají. Mohou být také více ohroženi úpalem.   

Co byste měli dělat?

Nenechat se svést k nadměrnému krmení 

Víme, že to může být někdy těžké, pejsci moc dobře ví, jakým pohledem na vás uhodit, ale nezapomínejte, že to děláte pro jeho zdraví.

Pravidelně svého psa važte

Jako vodítko používejte pokyny výrobců pro krmení a množství krmiva upravujte podle toho, zda váš pes hubne nebo přibírá. Na našem e-shopu máme u krmiva Lyopet vodítkové tabulky pro všechny velikosti plemen. 

Važte krmivo

Abyste věděli, že krmíte správným množstvím krmiva.  

Přestaňte dávat pamlsky

A nepodávejte žádné jídlo ze stolu. 

Zvyšte množství pohybu. 

Najděte zábavné způsoby, jak si s ním hrát na zahradě, abyste mu pomohli zvýšit pohyb, a také ho berte na delší procházky. Je však velmi důležité, aby byl váš pes před zvýšením pohybové aktivity vyšetřen veterinářem.

Diety

Přejděte na tzv. light krmivo, někdy bývá označeno i jako krmivo pro psy seniory. To obsahuje snížené množství tuku, které usnadní psovi zhubnout. 

 

Krmivo se sníženým obsahem tuku najdete i na našem e-shopu