Jak vyrobit škrabadlo pro kočku?

Jak vyrobit škrabadlo pro kočku?

Přemýšleli jste někdy, co vaše kočička potřebuje k tomu, aby byla šťastná? Samozřejmě, že plnou misku a čistý záchůdek jsou nezbytné, ale co ještě? Velkou postel (nebo alespoň vaši postel) a milujícího majitele!
A samozřejmě, nezapomeňte na škrabadlo, na kterém si může brousit drápky.

Pokud si nemůžete dovolit dražší varianty, nevadí, mám pro vás skvělé tipy, jak si vyrobit levné a dostupné škrabadlo pro vaši kočičku. Poradím vám i s tím, kam ho umístit a jak ji na něj naučit.

Proč je důležité pořídit škrabadlo?

Kočky jsou přirozeně šelmy s ostrými drápky, které si potřebují brousit, i když jsou vykastrované a žijí v bytě. Škrábání je pro ně naprosto přirozené a stříhání drápků to nezmění. Často škrábou jako projev radosti, třeba když se vrátíte domů, nebo když mají přebytek energie.

Kromě toho, kočky při škrábání vypouštějí feromony, což jim pomáhá označit si území a odradit ostatní kočky. Pokud tedy chcete udržet váš nábytek v bezpečí, doporučujeme pořídit kočce vhodné škrabadlo.

Kam škrabadlo pro kočku umístit?

Kočky jsou velmi společenská zvířata, ale zároveň potřebují svůj klid a odpočinek. Proto není ideální místo pro spaní a odpočinek příliš rušný pokoj. Chodba s průvanem také není ideální, protože některé kočky jsou na něj citlivé. Nejlepší řešení je obývací pokoj. A pokud chcete svou kočku potěšit, můžete jí postavit škrabadlo u okna, aby mohla pozorovat svět.

Jak naučit kočku na škrabadlo?

Většina koček se naučí na škrabadlo přirozeně, ale některým to může chvíli trvat. Pokud však kočku nenutíte, vyhnete se zprotivení k škrabadlu. Nejlépe ji nalákáte oblíbenou hračkou nebo pamlskem.

Nejlepší materiál na škrabadlo a dalšího pomůcky na výrobu

Použít můžete dřevěné, látkové, kožené nebo papírové povrchy, koberce nebo sisal jsou také oblíbené. Možná máte doma staré krabice, odřezky koberců nebo vyřazený nábytek. Jen pozor, hladké lakované povrchy nejsou ideální. Pokud chcete větší škrabadlo, bude se hodit pilka a spojovací šrouby. Základem jsou nůžky, lepidlo nebo lepící páska či tavná pistole.

Jak vyrobit škrabadlo pro kočky?

Jednoduché škrabadlo

Jsou oblíbeným škrabadlem vaší kočičky nohy od stolu? Kupte sisalový provaz a omotejte je s ním. Nebo klidně celý stůl. Nebo konferenční stolek… jednoduše cokoli, co kočička ráda škrábe. Sisalového provazu můžete koupit rovnou více – časem ho bude třeba vyměnit, kočky ho mají rády a bude se hodit na další typy škrabadel.

blog fotky  (3)

 

Deskové škrabadlo

Sisalový provaz se dá využít víckrát. Pokud vás obtáčení nábytku provazem neoslovuje, zkuste omotat prkénko. Výsledek může sloužit jako stojací škrabadlo, můžete ho také jen postavit na zem.

blog fotky  (4)

 

Škrabadlo z kartonu

Škrabadla a domečky vyrobené z krabic jsou nejlevnější a nejjednodušší, je však třeba počítat s tím, že se karton velice rychle ničí, není tak efektivní a vzniká z něj poměrně dost nepořádku.

blog fotky  (5)

 

Škrabadlo z palet a bedýnek

Víte, jak jsou palety a dřevěné bedýnky skvělé? Můžete z nich udělat spoustu věcí – třeba pelíšek, domeček nebo škrabadlo pro kočky. Navíc kromě nich můžete použít i další materiály, jako jsou trubky, pneumatiky, větve nebo staré koberce. A co je nejlepší, palety a bedýnky jsou velmi pevné, takže můžete udělat škrabadlo i pro velké kočky nebo škrabadlo s několika patry.

blog fotky  (6)

 

Škrabadlo z koberce

Máte doma odřezky po výměně koberců? Můžete je využít jako škrabadlo pro kočky a dokonce je zarámovat a použít jako dekoraci na stěnu. Pokud kočka preferuje škrábání ve vodorovné poloze, můžete kousek koberce přilepit na desku.

blog fotky  (8)

 

Nechce se vám škrabadlo vyrábět?