Co je KOLITIDA?

Páníčci, paničky - Víte , co je kolitida?

Kolitida neboli zánět tlustého střeva je u psů poměrně častým onemocněním. Tlusté střevo pomáhá udržovat rovnováhu vody
a elektrolytů v těle a ukládá výkaly.
Obsahuje také bakterie, které pomáhají fermentovat vlákninu.

 

Příznaky a symptomy

Při zánětu se snižuje schopnost tlustého střeva vstřebávat vodu a mění se jeho pohyblivost. Častým příznakem je průjem a psi trpící kolitidou obvykle velmi často vylučují malé množství stolice. Stolice může být měkká a vodnatá až polotuhá a může obsahovat různé množství hlenu, krve nebo obojího. Psi se obvykle krčí a namáhají, než nakonec odevzdají malé množství trusu.
Příznakem kolitidy může být také zvracení a 
bolestivé břicho.

 

Důvody

Existuje řada různých příčin kolitidy, ale v mnoha případech zůstává příčina neznámá. Mezi známé příčiny patří stres, konzumace potravin, které dráždí střeva, parazité, infekce a potravinové alergie nebo intolerance.

 

Léčba

Po stanovení diagnózy vám veterinář poradí nejlepší způsob léčby. V závislosti na příčině a závažnosti stavu může léčba sahat
od úpravy stravy až 
po antibiotika. Pokud váš pes trpí pravidelnou chronickou kolitidou, budete muset s veterinářem úzce spolupracovat na řadě preventivních opatření.

 

Dieta

Strava hraje v léčbě kolitidy důležitou roli! Psům s chronickou kolitidou může prospívat strava s vysokým obsahem vlákniny, která je lehce stravitelná. Nerozpustná vláknina zpomaluje rychlost průchodu trávené potravy tlustým střevem a umožňuje tak více času na vstřebání vody a elektrolytů, což vede k lepší konzistenci trusu.